Nyomda.blog

Barátságos precíz nyomda!

Mindenhol csak derékszögek

2013. szeptember 26. 09:07 - pgo

kezistanc.jpgA megszokott nyomdai termékek téglalap alakúak. Mert szeretjük ezeket a derék szögeket, valljuk be. (Tudjuk, hogy ez mások számára is vonzó, hiszen legtöbben így találnak erre a blogra.)

A tégla alak és megszokott méret sokszor hasznos, mert így lehet az iratoknak tartót, névjegykártyának tokot gyártani. Így könnyebb rendezni, szortírozni, gyűjteni. Majd kidobni.

Szükséges, hogy egy szórólap is négyszögletes legyen?

A postaláda nem bírna el egy kis változatosságot?

Nem csodálkoznánk rá jobban a metróból kilépve egy fa alakú szórólapra?

Valószínűleg igen.

Az eljárást, amivel a nyomatot különböző formára vágjuk, úgy hívjuk, hogy stancolás.

A stancolás – kézműves esetben – úgy történik, hogy a nyomdászok ráérő gyerekei otthon irányított szabadidő keretében ollóval vágják ki a különböző alakokat. Ez azért is különösen drága technológia, mert a gyerekeknek időről időre kiflit és legót kell venni, hogy másnap is nekiálljanak a munkának. Ezt hívják kézi stancolásnak, kiveszőben van, pedig jó drága, de legalább időigényes és pontatlan eljárás.

Egy másik, talán gyakorlatiasabb megoldás a gépi stancolás, amikor a már kinyomott íveket egy stancológépen vágják formára. Ez  azért jobb, mert olcsóbb és gyorsabb. Ráadásul még a papírok sem lesznek maszatosak, ami valljuk meg, maszatos gyerekkel végzett munka miatt könnyen elfordulhat.

Sőt, a dolog fokozható.

Nagy példányszámú munkáknál lehetőség nyílik arra, hogy a nyomtatás és a stancolás egy menetben történjen. Időt és pénzt takarítva meg ezzel a megrendelőnek. Ez már az éteri kategória és INLINE stancolásnak nevezik. (Vajon miért pont inline a neve?)

Ha olcsón és gyorsan szeretne fura formájú színes papírokat mindenféle marketingszöveggel és képpel, mindenképpen keresse szakmai partnerünket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomda.blog.hu/api/trackback/id/tr415534313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbenyov 2013.11.07. 18:50:44

Én mostanában sok "szórólapot" adaok át az utcán a járókelőknek, meglepő lenne, ha nem négyszögletűek lennének.

Türkménbasi 2014.02.05. 16:28:43

A meglepő jelző egy reklámtermék esetében szerintem kifejezetten pozitív.
süti beállítások módosítása