Nyomda.blog

Barátságos precíz nyomda!

Kötészeti kisokos 1. rész

2014. március 18. 12:39 - Türkménbasi

Bígelés, stancolás, riccelés

Bígelés, stancolás, riccelés... Mi van?

Bár a fenti kifejezések egy nyomdász számára egyértelműek, de nyomdai munkát jellemzően nem nyomdászok rendelnek egy másik nyomdától.

Alábbiakban egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy könnyebben eligazodjatok a kötészeti szakszavak dzsungelében. Igyekszünk kerülni a szak zsargont és a közérthetőségre fókuszálunk, úgyhogy az alábbiakat ne másoljátok be automatikusan pl. egy dolgozatba.

 1. Bígelés

Ha egy vastagabb papírt (általában 200 g és afölött) bígelés nélkül hajtanánk meg, akkor a hajtási élen a papír felülete megrepedezne, kitörne.

Nagyon csúnyán tud mutatni, ha a hajtási élen átfutó sötétebb grafikában megjelenik egy szabálytalan fehér csík.

Ugyanis a papír kitörésekor felszínre kerül a papír nyomott felülete alatti nyomatlan fehér réteg:

Kép forrása: Premier Nyomda

Ezt a nem kívánatos jelenséget úgy előzzük meg, hogy a hajtás előtt (vagy a hajtással egy menetben), tompa élű bígelő léniával előre benyomjuk a papírt a hajtási élben.

Ezzel szabályozottan gyengítjük meg a papírt, a papír rostjai ott sérülnek ahol mi akartuk (pont a hajtás vonalában és a papíron belül), így hajtáskor a papír felülete sértetlen marad.

 

Egyébként a jelenséget ki lehet próbálni egy kifogyott golyóstollal, otthon is.

Egy vastagabb papírt próbálj meghajtani középen, erősen. Nagy valószínűséggel a hajtási él nem lesz egyenes, és ha meghajtod, a papír felülete a hajtásnál még kis is repedezik.

Most hajtás előtt, egy vonalzó segítségével húzz egy jó erős vonalat a tervezett hajtási élbe a kifogyott golyóstollal.

Ha ezután meghajtod, a hajtási éled szép egyenes lesz, a papírfelület sem sérül.

 

200 g-os és vastagabb anyagoknál már nem érdemes a bígelést megspórolni.

A jobb nyomdák eleve számolnak ezzel a művelettel amikor vastagabb hajtott anyagokra kérsz ajánlatot, ezért neked árkéréskor nem kell jelezned.

De a biztonság kedvéért érdemes átfutni az ajánlat műszaki részét is, hogy tartalmazza-e a bígelést.

2. Stancolás

Stancolásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor olyan nyomdai terméket állítunk elő, melynek nem négy, egymásra merőleges oldala van.

Ha ettől eltér a késztermék formája, akkor azt úgy tudjuk előállítani, hogy a kinyomott ívből egy speciális fém késekből álló szerszámmal, formára vágjuk az anyagot:

Kép forrása: Póti Stanc Bt.

A dolog hasonlít arra, mikor karácsony előtt anyuka kinyújtja a mézeskalács tésztát, a gyerekek meg különféle fémformákkal karácsonyfa, télapó vagy rénszarvas alakokat vágnak ki a tésztából, amik aztán mehetnek is a sütőbe.

 

Árajánlat kéréskor minden esetben jelezzük, ha pl. a szórólapunkat formára vágatva szeretnénk legyártatni.

Szerencsés ha már árkéréskor mellékelünk egy látványtervet a kívánt formáról.

Így a nyomda előre közölni tudja velünk a stancszerszám készítés várható költségét.

 

A stanc szerszámot csak az első gyártáskor kell megfizetni, utángyártáskor a nyomda tudja használni az első gyártáshoz készített stanckést.

Ráadásul a grafika változhat, ha ez nem érinti a formát, nem kell új szerszám.

 

Tipp: Egy nyomda pályafutása során rengeteg stancolt terméket állít elő. Ezért ha pl. dossziét akarunk rendelni, érdemes megkérdezni, hogy milyen dosszié stanc szerszámokkal rendelkeznek előző gyártásokból.

Ha találunk kedvünkre valót, akkor elég a nyomda meglévő dosszié szerszámához illesztenünk a saját grafikánk méretezését, és máris megspóroltuk a szerszámköltség költségét.

3. Riccelés

Ha mondjuk 20x20 mm-es kicsi matricákat akarunk gyártatni, akkor nem szerencsés ha méretre vágva kérjük. Mert a 2x2 cm-es kis „kockákat”, már csomagolni is szinte lehetetlen értelmesen, de ez legyen a nyomda baja.

Csakhogy felragasztáskor mi is pórul járunk, amikor az icipici kis öntapadókról egyesével kell leimádkozni a hátsó hordozó réteget. (műkörmös megrendelők előnyben)

Ehelyett kérjük a kivitelt riccelve! Ekkor a nyomda nem vágja 2 x 2 cm-es apró négyzetekre a nagy nyomdai ívet, hanem egy spéci riccelő késsel csak az öntapadós réteget vágja át, de a hordozót egyben hagyja:

Kép forrása: nyom6.hu

Így kezelhetővé válnak a matricáink, egymás mellett sorakoznak az íven katonás rendben, és felragasztáskor könnyedén leszedhetjük őket szépen sorban.

A riccelés kétféle lehet. Az egyik eset amikor az egyenes vágást imitáljuk a hordozóréteg átvágása nélkül, lásd fenti eset.

A másik amikor formariccelést kérünk, ami nem más mint stancolás, a hordozóréteg „bántatlanul” hagyásával.

A célja mindkettőnek ugyanaz: Megkönnyíteni a végfelhasználást.

TIPP: Nagy példányszámoknál lehetőség van inline stancolásra és riccelésre, ami a nyomtatással egy menetben történik. Előnye: Rövidebb gyártási idő, kedvezőbb ár. (Ha érdekel: www.bonex-press.hu )

Ha hasznosnak tartod ez a leírást, megköszönünk egy kövér lájkot.

A következő részben a perforálásról és a kasírozásról ejtünk szót.

Köszönjük a figyelmedet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomda.blog.hu/api/trackback/id/tr175867519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása