Nyomda.blog

Barátságos precíz nyomda!

Fehér csekk: dr. Éliás Jánossal

2012. december 17. 09:12 - pgo

Ez év novemberének végén jelentette be a Magyar Posta a fehér csekk, azaz a „Postai számlabefizetési megbízás” szolgáltatását. A csekk.blog.hu az új szolgáltatással kapcsolatban megkereste dr. Éliás Jánost, a Magyar Posta Zrt. pénzforgalmi termékmenedzsment igazgatóját.

Csekk.blog: A híradásokban sokat hallani a Magyar Posta új termékéről, az úgynevezett fehér csekkről. Milyen újdonságot jelent a sárga csekkhez képest az új átutalási megbízás?
dr. Éliás János: A fehér csekk szolgáltatás bevezetésével a Posta egy közvetlen szerződéses kapcsolaton alapuló gyorsabb, kényelmesebb, költséghatékonyabb szolgáltatást kíván partnerei részére biztosítani.

Adott esetben tehát gyorsabban a pénzükhöz jutnak a szolgáltatók?
A postahelyek informatikai ellátottságától függően, azokon a postahelyeken történő befizetések esetén ahol rendelkezésre állnak a csekkolvasó gépek, biztosítani tudja a Posta a befizetett összeg és a bizonylat adatok közvetlen átadásával az egy nappal korábbi teljesítési időt.

A fehér csekken befizetett összeg kedvezményezett számlaszámára történő jóváírása nem a számlavezető bankok közvetítésével történik majd, hanem ez közvetlen a kedvezményezett számlaszámára való utalással fog megvalósulni. Tehát ezt követően a bankoknak ennél a szolgáltatásnál a közvetítői szerepkört nem kell ellátniuk.

Mennyiben fog kerülni a szolgáltatás?
A szolgáltatás díja alapesetben csak kismértékben kedvezőbb a jövő évi sárga csekk díjánál, ugyanakkor az egyedi szerződéskötési lehetőségből adódóan, a partneri együttműködésből eredő kölcsönös előnyök esetén a felek ettől eltérő, kedvezőbb egyedi díjban is megállapodhatnak. A szolgáltatás díját, tehát alapvetően a cégek közötti kölcsönös előnyökön alapuló jövőbeni együttműködés határozza meg.

A fogyasztók számára milyen változásokat jelent, ha a szolgáltató sárga csekk helyett fehéret küld?
A befizető lakossági Ügyfelek szempontjából a nyomtatvány esetleges kitöltésének és a postahelyi befizetések eddigi gyakorlata semmiben nem változik, változások egyedül a postai feldolgozó rendszerekben lesznek.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a szolgáltatás ellenértékének fizetésében a befizető lakossági ügyfelek vonatkozásában nem várható változás, a befizetők számára a szolgáltatás a postahelyeken továbbra is díjmentes.

A bejelentés óta milyen az új fizetési mód fogadtatása a szolgáltatók részéről? Várható-e, hogy kiszorítja a sárga csekket?
A szolgáltatók részéről pozitív volt a szolgáltatás fogadtatása, a megkeresett ügyfelek mellett, jelentős számú érdeklődő is volt. De nem számítunk arra, hogy teljes mértékben kiszorítja a fehér csekk a sárga csekket.

A fehér csekk nyomtatása lehetővé válik a nyomdai szolgáltatók számára is? Lesz-e engedélyhez kötve a sárga csekkhez hasonlóan?
A Posta a fehér csekk szolgáltatásra, és annak előállítására a számlatulajdonossal fog szerződést kötni. A számlatulajdonos döntése lesz az, hogy a bizonylatot kivel fogja előállíttatni, a Posta nem kívánja ezt korlátozni.

Tehát elképzelhető, hogy a szolgáltatók maguk állítsák elő az ilyen nyomtatványokat? Milyen megkötéseknek kell megfelelni a csekkeknek?
Az előállítás megtörténhet akár saját maguk, vagy általuk megbízott gyártók által. A lényeg, hogy az előállított bizonylat a szerződésben meghatározott specifikációban előírtaknak megfeleljen.

A csekk anyagát illetően cégünk a környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezte, így a jövőben meghatározott feltételek betartása mellett a bizonylat előállítása már újrahasznosított alapanyag használatával is lehetséges lesz.

Mekkora bevételt vár az új terméktől? Összességében miért éri ez meg a Magyar Postának?
A jelenlegi készpénzátutalási megbízás szerződéses rendszerében a Posta nem állt kapcsolatban a kedvezményezett szolgáltatókkal, akik érthető módon folyamatosan jelezték és nehezményezték ennek hiányát. A velük történő kölcsönös előnyökön alapuló együttműködéssel várhatóan csökken a sárga csekk elleni intenzív támadás, illetve a velük történő együttműködés keretében a közeljövőben új fizetési szolgáltatások bevezetésével tovább korszerűsíthetjük a hazai fizetési forgalom összetételét.

 

Blogunk szakmai partnere a Bonex Press Kft.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomda.blog.hu/api/trackback/id/tr224969341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása