Nyomda.blog

Barátságos precíz nyomda!

Egy kis képeslap-történelem

2014. december 11. 20:53 - pgo

A képeslapok szerepét egyre jobban átveszik az e-mail-ek, sms-ek, de karácsony közeledtével, még mindig nagyon sokan nyúlnak a hagyományos képeslapokhoz, hogy jókívánságaikat fejezzék ki szeretteiknek.

A karácsonyi képeslapok története egészen 1843-ig nyúlik vissza. Az eslső karácsonyi képeslapot egy angol múzeumigazgató - Sir Henry Cole – adta postára, mivel nem tudott minden barátjának személyesen kellemes ünnepeket kívánni. A képeslap egyes körökben komoly vitákat váltott ki, mivel a John Calcott Horsley által festett képen egy boldog család volt látható, amint épp alkoholt kortyolgatnak, ami az angolok szerint nem fér össze a karácsony szellemiségével. Az ötlet ennek ellenére remeknek bizonyult, hiszen a következő évben már több mint 25 000 karácsonyi képeslapot értékesítettek. A legenda szerint Cole innentől kezdve nem küldött több képeslapot.

Az első magyar gyártású karácsonyi levelezőlapot Klökner Péter adta ki 1899-ben. Az első lapokon nyugalmat árasztó havasi táj, ajándékot hozó angyalkák és bibliai jelenetek voltak láthatók. A 20. század elején már feltűntek a Mikulást és a karácsonyfát ábrázoló képeslapok is. Az egyéb karácsonyi jelképek, mint például a gyertya, harang vagy a fenyőtoboz csendéletű ábrázolása csak a 20-as 30-as években jelent meg.

A különböző korszakokban az éppen aktuális politikai és világtörténelmi események komoly hatással voltak a képeslapokon megjelenő képekre. Az első világháború idején készített képeslapokon a fronton lévő katonák bontogatják ajándékaikat, amit otthonról, szeretteiktől kaptak. A második világégés idején megdöbbentő lapok is piacra kerültek. Talán az egyik legmegdöbbentőbb ilyen képeslap az volt, amelyiken egy angyal egy harckocsi ágyúcsövéből lövi ki a gyermekeknek szánt ajándékokat.

Az idők múlásával a készítők egyre kreatívabbak lettek. Készült harag, gyertya, kifli alakú üdvözlőlap is. Ma a tervezőknek csak a képzeletük szabhat határt és akár mézeskalács illatú képeslappal is meglephetjük szeretteinket, barátainkat.

Forrás: Alfahír

Ha egyedi karácsonyi üdvözlőlapokkal szeretné ezt a hagyományt megőrizni, keresse a Bonex Press Kft-t bizalommal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomda.blog.hu/api/trackback/id/tr126976171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása