Nyomda.blog

Barátságos precíz nyomda!

Az ISO papírméret-szabvány alapjai

2012. június 04. 09:58 - pg

Az ISO papír méret rendszerben a magasság-szélesség arány minden méretnél 141%. Ez az arányszám különösen megfelelő a papírok méretezésére. Ha két egyforma lapot egymás mellé teszünk vagy elvágunk egyet párhuzamosan a rövidebbik élével két félre, a kapott lapok oldalaránya megegyezik az eredetiével.

Az ISO papírméretek a metrikus mértékegység rendszeren alapulnak. Bár a 141%, mint oldalarány nem teszi lehetővé, hogy egy lap mindkét oldala egész szám legyen de, a felülete a lapoknak úgy lett kialakítva, hogy egész számok legyenek. Mivel a papír típusok általában a g/m²-el vannak meghatározva, ez egyszerűvé teszi, hogy kiszámoljuk egy dokumentum súlyát ha a formátum és a lapok száma ismert.
Az ISO 216 az A sorozatú papírok méretét határozza meg az alábbi szabályokkal:

  • A magasság osztva a szélességgel minden méretnél 141%. Visszafelé pedig 71%.
  • Az A0 méret területe egy négyzetméter.
  • Az A1 méret az A0 méret két egyenlő félre vágva. Másképpen az A1 magassága az A0-s szélessége és az A1 szélessége fele az A0 magasságának.
  • Minden kisebb A-s méret az előzőekhez hasonlóan definiálható. Ha kettévágunk egy An méretű lapot a rövidebbik oldalával párhuzamosan, a kapott lapok méretjele A(n+1) lesz.
  • A szabványos magasság és szélesség értékek egész milliméterre kerekítettek.

Azokhoz az alkalmazási területekhez ahol az A-s sorozat nem nyújt megfelelő méreteket bevezették a B-s sorozatot, amivel együtt már jelentős számú méret változat használható. A C-s sorozatot borítékokhoz határozták meg.

  • A szélessége és magassága egy B-s méretű lapnak a mértani átlaga a nála kisebb méretű An és az egyel nagyobb A(n-1) méretű lapok oldalainak. Egyszerűen ez azt jelenti, hogy ugyanazzal a nagyítási léptékkel lehet A1-ből B1-est nagyítani, mint B1-ből A0-ást. (A1-ből B1: 119%, B1-ből A0: 119%, visszafelé 84%)
  • Hasonlóan, a C-s sorozat a mértani átlaga az A és B sorozatú lapoknak. Példával, egy A4 méretű levél könnyen belefér egy C4-es borítékba, ami szintén könnyen belefér egy B4-es borítékba. A kettéhajtott A4-es, ami így A5, szintén könnyen belefér a C5-ös borítékba.
  • Természetesen a B-s és C-s méretek is 141% arányos méretek.

 

szerző: Markus Kuhn, fordítás: Papdi Ferenc 2004

A blog szalmai partnere a Bonex Press
www.bonex-press.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomda.blog.hu/api/trackback/id/tr96714236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.01.08. 19:30:13

Pont szükségem volt erre az infora de lusta voltam előkeresni a vonatkozó szakirodalmat. Úgyhogy köszi! :)
süti beállítások módosítása