Nyomda.blog

Barátságos precíz nyomda!

Anyagleadási segédlet

2012. szeptember 14. 12:28 - pgo

Bejegyzés alcíme...

Ha egy nyomdának megrendelést szeretnénk leadni, jó, ha tisztában vagyunk bizonyos követelményekkel, ami képes mind a saját, mint a nyomda életét megkönnyebbíteni, és a munka elvégzésének időtartamát is lerövidíteni.

Mert a tökéletes nyomdai termékhez tökéletes grafikai anyagleadás is kell.

Ezeket a követelményeket egy mondattal úgy mondhatnánk: Anyagleadás CTP-re.

A Bonex-Pressnél ez így néz ki:

Anyagleadás formátuma: composit (nem színrebontott) pdf, direktszínes állományoknál viszont jobb a szeparált pdf. PC-s verziót kérünk, Mac-es nem jó.

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban:

Képek: A behelyezett képállomány ne legyen 5 file-os (DCS) eps, LZW tömörített tiff, gif, wmf, pict. Javasoljuk a CMYK tiff, CMYK photoshop és vektoros EPS-ek használatát. Duo- és triotone képek használata esetén a pdf megírása előtt kérünk egy próba file-t küldeni. A képek felbontása 300 dpi legyen. Figyeljünk rá, hogy ne kerüljenek bele RGB színrendszerű képek, mert ezek színe nyomtatáskor jelentősen el fog térni a kívánatostól.

Fontok: Kerüljük a system fontok használatát. Szöveget is tartalmazó vektoros eps-ekben a karaktereket kérjük görbévé alakítani. A fontokat pdf íráskor kérjük beágyazni.

Oldalak: A. pdf  file-ok tetszőleges oldalmennyiséget tartalmazhatnak (minél többet, annál jobb), oldalpáros tördelés esetén viszont a spread beállítást kérjük kikapcsolni. Tördeléskor az oldalméret egyezzen meg a vágott mérettel, a kifutó (bleed) 3-5 mm lehet, a kiadványban végig egységesen. Ezt a kifutót (bleed) a postscript készítésekor ne felejtsék el bekapcsolni. (A kötésbe kerülő kifutót az ívkilövő szoftver leveszi.) Vágójeleket kérünk az oldalakra helyezni.

PDF írás: 2540 dpi felbontás, binary kódolás, Font Inclusion: „ALL“-ra állítva. Az Acrobat Distillerben a színváltoztatásra vonatkozó információkat letiltani (Color Management: Leave Color Unchanged, Preserve Overprint Settings, Preserve Under Color Removal, Preserve Transfer Functions, Preserve Halftone Information). Olyan drivert és ppd-t használjunk, amely a szükséges méreteket és beállításokat megengedi (pl. Acrobat).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomda.blog.hu/api/trackback/id/tr894776846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása